Laminaat of klik pvc vloer? Dit zijn de belangrijkste verschillen!

Als het gaat om het kiezen welke soort vloer het meest geschikt is voor je woning, zijn er veel opties om uit te kiezen. Twee van de meest populaire opties zijn laminaat en klik PVC. De twee zijn erg vergelijkbaar in het gebruikscomfort, maar kennen ook een aantal belangrijke verschillen. Kies je voor een laminaat of klik PVC vloer? Dit zijn de belangrijkste verschillen!

Het materiaal

Laminaat

Laminaat vloeren bestaan uit verschillende lagen. De meest voorkomende laminaatvloeren bestaan uit drie of vier lagen. De kern bestaat uit samengeperste houtvezels, ook wel HDF genoemd. Hierdoor krijg je een realistische houtlook. De onderlaag is in de meeste gevallen gemaakt van kunststof. Daarboven zit een printlaag, die het uiterlijk van je vloer bepaalt. Bij een laminaatvloer van vier lagen zit boven die printlaag wederom een kunststof laag om slijtage te voorkomen. Kies je voor een laminaatvloer, raden we je aan om goed te letten op het aantal lagen van de vloer. Een laminaatvloer is in de meeste gevallen dikker dan PVC, stug en weinig buigbaar.

Klik PVC

PVC is een afkorting van polyvinylchloride. Dat is ook een soort kunststof. Een klik pvc vloer bestaat standaard uit vier lagen. Een belangrijk verschil tussen klik PVC is allereerst de kern. Bij click PVC bestaat de kern uit kalksteen. De onderlaag bestaat uit een flexibele, geluiddempende IXPE-ondervloer. Daarboven zit, net als bij een vloer van laminaat, een printlaag. Tot slot zit er standaard een beschermende toplaag boven de printlaag. Een klik PVC vloer is daarom iets dunner dan een laminaatvloer, maar wel steviger en robuuster. Gemiddeld genomen gaat een klik PVC vloer dan ook langer mee dan een laminaatvloer. Daar staat echter een iets hogere prijs tegenover.

Ondervloer

Hier kunnen we kort over zijn. De meeste laminaatvloeren hebben geen geïntegreerde ondervloer. In de meeste gevallen is het leggen van een extra ondervloer voor standaard laminaat wél noodzakelijk. In veel appartementen omdat een vloer geluiddempend dient te zijn, in veel woningen zodat de vloer egaal gelegd kan worden. Klik PVC vloeren beschikken wél over een geïntegreerde ondervloer. Deze werkt geluiddempend en maakt het mogelijk om de vloer over bestaande vloeren te leggen. Let er wel op dat het hoogteverschil van de ondergrond maximaal 1 – 2 mm mag bedragen en dan je géén extra ondervloer mag leggen om eventueel groter hoogteverschil weg te werken.

Waterbestendigheid en warmte

Bestendigheid tegen water en warmte is voor de meesten een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een vloer. Je wilt immers niet dat je vloer na een flinke dweilbeurt krom trekt. Wat dit onderdeel betreft komt er één duidelijke winnaar naar boven: de klik PVC vloer.

Laminaat

De kern van houtvezels zorgt ervoor dat een laminaatvloer sneller reageert op temperatuurverschillen en nattigheid dan PVC. Hierdoor zet de vloer sneller uit en trekt deze sneller krom. Een goede en goed gelegde laminaatvloer is goed bestand tegen water en vocht, maar je dient wel wat voorzichtiger te zijn met grote hoeveelheden water op de vloer. Het is daarom niet verstandig om een laminaatvloer in de badkamer te leggen. Een laminaatvloer in de keuken leggen zou in theorie kunnen, maar gezien de aanwezigheid van water én hitte raden we je het zeker niet aan.

Klik PVC

Klik PVC van Floorinq is uitvoerig getest en is waterafstotend en bestand tegen extreme hitte. De vloer krimpt nauwelijks in en zet bijna niet uit. De kern van kalksteen en kunststof elementen maken de vloer dan ook een betere keuze om te leggen in vochtige ruimtes. Klik PVC is bijvoorbeeld bijzonder goed geschikt om te leggen in keukens en badkamers, in tegenstelling tot laminaat. Betonlook PVC vloeren zien er bijvoorbeeld uit als een echte tegelvloer, maar hebben het gebruiksgemak en loopcomfort van een klik PVC vloer.

Geschiktheid per ruimte

LaminaatKlik PVC
WoonkamerHet uiterlijk

Het verschil in uiterlijk is natuurlijk mede afhankelijk van de vormgeving op de printlaag. Op het oog zien laminaatvloeren en klik PVC vloeren er hetzelfde uit. Toch zijn er subtiele verschillen tussen de twee vloersoorten. We kunnen hier geen duidelijke voorkeur voor uitspreken, want de uiterlijke beoordeling is erg afhankelijk van jouw eigen voorkeur.

Laminaat

Omdat laminaat planken over het algemeen dikker zijn dan PVC, is er meer reliëf mogelijk. Zowel klik PVC als laminaat is een prima houtlook vloer, maar laminaat vloeren hebben misschien nét de overhand als het gaat om het nabootsen van een echte houten vloer. Een laminaatvloer is op het oog vaak ‘drukker’ en een heeft natuurlijke uitstraling. Als je voorkeur naar een landelijk interieur gaat, sluit een drukke laminaatvloer hier goed bij aan.

Klik PVC

Kies je voor een modern interieur? Wellicht dat een klik PVC vloer dan beter aansluit bij je wensen. Omdat de planken dunner zijn en er minder reliëf mogelijk is, ogen de meeste ontwerpen rustig. Op die manier is je vloer een kalme basis voor de rest van je interieur. Desondanks is het nog steeds goed mogelijk om een klik PVC vloer met voelbare houtstructuur te kijken, maar de mate van reliëf is een persoonlijke keuze.

Onderhoud en levensduur

Beide vloeren zijn geschikt voor een grondige schoonmaak. Wel raden we je af om allesreiniger of groene zeep te gebruiken. Lauwwarm water volstaat meestal, maar je kunt een scheutje schoonmaakazijn toevoegen om hardnekkige vlekken te verwijderen. Dit advies geldt voor beide vloeren! Op het gebied van de levensduur zitten er echter wel een aantal verschillen waar je rekening mee dient te houden voordat je een nieuwe vloer in huis haalt. Wat ons betreft is de winnaar in deze categorie de klik PVC vloer.

Laminaat

Een laminaatvloer is minder flexibel dan een klik PVC vloer. Hierdoor is de gemiddelde levensduur van een laminaatvloer korter. Het voordeel is wel dat de meeste laminaat vloeren daarom goedkoper zijn. Bij Floorinq specialiseren we exclusief in klik PVC, maar we raden je aan om goed te kijken naar de garantie op de vloer als je tóch besluit om voor laminaat te kiezen.

Klik PVC

De kern van kalksteen is steviger dan een kern van samengeperst hout. Hierdoor trekt de vloer minder snel krom bij vocht en temperatuurschommelingen. Een klik PVC vloer is standaard slijtvast. Daardoor laten meubels minder snel krassen achter op de vloer. We bieden niet voor niets 15 tot 20 jaar garantie op al onze klik PVC vloeren bij residentieel gebruik.

Installatie

Ook hierover kunnen we kort zijn. Het leggen van de vloer is voor beide vloeren eenvoudig zelf te doen. We kunnen ook geen duidelijke winnaar aanwijzen, omdat het leggen van beide vloeren nagenoeg identiek is. Beide vloeren zijn voorzien van een kliksysteem waardoor je de vloeren strak aan elkaar legt. Wel raden we je aan om een rubberen hamer en stootblok te gebruiken voor een klik PVC vloer. Deze vloer is zwaarder, waardoor het belangrijk is dat de planken zo naadloos mogelijk op elkaar aansluiten. Heb je het leggen van een laminaatvloer al onder de knie? Dan zal het leggen van een klik PVC vloer niet veel anders zijn.

Vloerverwarming

Zowel laminaat als klik PVC is in principe geschikt voor vloerverwarming. Dat is mede afhankelijk van de dikte van je ondervloer bij laminaat. Welke is beter? Wat ons betreft is er een duidelijke winnaar: de klik PVC vloer.

Laminaat

De samengeperste houtvezels van een laminaatvloer geleiden weliswaar warmte, maar de hoeveelheid is zeker niet optimaal. Daarnaast is hangt het van de ondervloer af. Hoe dikker de extra ondervloer onder je laminaatvloer is, hoe minder goed warmte geleidt. Ook het soort ondervloer is van belang. Om geschikt te zijn voor vloerverwarming, moet je een ondervloer leggen die warmte doorlaat in plaats van isoleert.

Klik PVC

De duidelijke winnaar is echter de klik PVC vloer. De geïntegreerde ondervloer laat warmte door en de kern van kalksteen is een veel betere warmtegeleider dan de samengeperste houtvezels van een laminaatvloer. Kalksteen houdt daarnaast de warmte ook erg goed vast, waardoor het ook de meest energiezuinige optie van de twee is. Zelfs als de vloerverwarming uit staat, voelt een klik PVC vloer meestal lekker warm aan je voeten.

Conclusie

Beide vloeren zijn een populaire keuze voor in je woning. Zowel een goede kwaliteit laminaatvloer als een klik PVC vloer zijn erg geschikt voor bijna iedere woning. Toch heeft een klik PVC vloer een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een laminaatvloer. Een klik PVC vloer is steviger, beter bestand tegen warmte en vocht en meer geschikt voor vloerverwarming. Niet voor niets dat klik PVC ook wel plak PVC 2.0 en laminaat 3.0 genoemd word.

Betonlook laminaat klik pvc
Klik PVC laminaat Sevilla
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Deel