Klik PVC vloer leggen: hoe doe je dat?

Het grote voordeel van een klik PVC vloer ten opzichte van plak PVC is dat een click PVC vloer makkelijk zelf te leggen is met standaard gereedschap en de juiste voorbereiding. Het leggen van een click PVC vloer is een stuk eenvoudiger dan het leggen van een visgraat PVC vloer of een plak PVC vloer. Wij geven je graag een uitgebreid stappenplan zodat jij in een handomdraai zelf je nieuwe vloer kunt leggen.

Benodigdheden

Meetlat / rolmaat
Potlood
Stanleymes
Afstandhouders
Winkelhaak
Slagblok
Rubberen hamer
Decoupeerzaag

De winkelhaak, slagblok, hamer en afstandhouders zijn inbegrepen in onze 23-delige PVC legset.

Voorbereiding klik pvc vloer leggen

Ondergrond schoonmaken

Onze klik pvc vloeren hebben een geïntegreerde ondervloer. Deze goede ondervloer filtert kleine oneffenheden van maximaal 1 – 2 mm weg. De vloer egaliseren is in de meeste gevallen dan ook niet nodig. Wel is het noodzakelijk de vloer zo vlak mogelijk te maken. Schraap stucresten van de vloer met een plamuurmes en stofzuig de vloer grondig. Zorg dat de ondergrond helemaal droog is.

PVC vloer acclimatiseren

Leg je pakken klik PVC alvast in de ruimte waar je deze gaat leggen. Houd de vloer droog. Zo kan de vloer acclimatiseren aan de kamertemperatuur en luchtvochtigheid. De beste temperatuur om de vloer te acclimatiseren is op kamertemperatuur tussen 18 en 20 graden.

Leg de vloerdelen pakketten plat op de ondergrond. Zet de verpakking niet tegen de muur, hierdoor kunnen de pvc planken krom trekken.

Geïntegreerde ondervloer

De ondervloer heeft eigenlijk twee functies. Enerzijds egaliseert het kleine oneffenheden in de ondergrond, anderzijds zorgt het voor geluiddemping. In de meeste gevallen ben je verplicht om voor een geluiddempende vloer te zorgen, met name als je in een appartement woont of als je de vloer op een verdieping gaat leggen.

Dankzij de geïntegreerde ondervloer van ons PVC kliklaminaat heb je geen extra ondervloer nodig, maar zorg er dus wel voor dat de oneffenheden maximaal 1 tot 2 mm bedragen. Een extra goede ondervloer leggen is dus niet noodzakelijk mits je vloer voldoende vlak is.

Onze klik PVC vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Je kunt de vloeren rechtstreeks op de betonnen vloer leggen. Zorg dat je ondergrond volledig droog is. De kern van kalksteen zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming goed geleidt.

Waar begin ik met click pvc leggen?

Een pvc vloer leggen begin je met het controleren van de vloerdelen en stroken. Nog voordat je een pvc vloer gaat leggen, open een aantal verpakkingen en combineer de planken voor je gaat beginnen. Je krijgt het mooiste resultaat als je planken uit verschillende dozen door elkaar gebruikt.

Nadat je de stroken uit de verpakking hebt gehaald en deze gecombineerd hebt, volg je onderstaand stappenplan. Let op! Een visgraat vloer leg je niet volgens dit stappenplan. Een kijk voor het stappenplan om een visgraat vloer te leggen op de pagina van onze vloeren met visgraat motief.

Eerste rij klik pvc vloer leggen

Begin in de achterste hoek van de kamer aan de linkerkant, met de groef van de plank naar de muur. Plaats een afstandhouder tussen de pvc vloer plank en de muur. Het is belangrijk dat de afstand tussen de muur en de eerste rij minimaal 4 tot 5 mm bedraagt. Hierdoor kan de vloer inkrimpen en uitzetten zonder dat deze bol gaat staan. Het gat van 4 tot 5 mm wordt daarna verborgen door de plinten.

Neem de tweede plank en klik de klikverbinding van de pvc strook in elkaar door deze in elkaar te schuiven en de plank goed aan te drukken. Zorg dat de planken strak tegen elkaar liggen. Tik met de winkelhaak en het stootblok de planken aan de kopse kant aan tot deze vast zitten. Druk de plank met je vingers stevig tegen de ondergrond om zeker te zijn dat de plank plat ligt. Herhaal deze stappen en leg de klik PVC vloer in een verticale strook door tot de laatste plank niet meer in zijn geheel past.

PVC vloerdelen inkorten en op maat maken

Je gaat nu een plank aftekenen. Meet de ruimte die je overhoudt. Houd ook hier rekening dat 4 tot 5 mm afstand houdt tot de muren. Maak met je stanleymes een inkeping in de kalksteen aan de achterkant van de plank en breek deze doormidden.

Je hoeft de plank niet volledig te snijden. Het breken vereist wellicht meer kracht dan je zou verwachten, dus schuw een beetje kracht niet. Als je inkeping diep genoeg is, breekt de plank over de getekende lijn zonder dat je deze extra hoeft in te snijden. Gebruik het afgemeten stuk om de eerste rij af te maken.

Klik PVC vloer verder leggen

Tweede rij leggen klik pvc vloer leggen

Klik het reststuk dat je overhoudt van de ingekorte plank om de tweede strook mee te beginnen. Zo krijg je een mooi verloop in de naden en verklein je het snijverlies. Stoot ook nu weer de stroken voorzichtig aan met het stootblok en de winkelhaak. Herhaal de stappen en voltooi op dezelfde manier de tweede rij.

Klik PVC vloer leggen langs lastige hoeken en obstakels

Leg de plank tegen obstakels aan en meet deze af met bijvoorbeeld een winkelhaak of profielmal. Neem net als bij de afstand tussen de muur, ook hier 4 tot 5 mm ruimte in acht. Gebruik een profielmal om eenvoudig een afdruk te krijgen van lastige hoeken en teken deze af op de plank.

Zaag de plank met een decoupeerzaag op maat. Klik de overgebleven randen van de plank in de groef en sla ook deze voorzichtig aan met het stootblok en de rubberen hamer.

Doorleggen van het klik PVC

Je kunt nu de vloer afwerken. Dit doe je opnieuw op dezelfde manier als hierboven beschreven. Als je bij de laatste strook bent aangebroken, moet je deze meestal in de lengte zagen en op maat maken.. Leg een volledige plank op de één na laatste rij.

Houd wederom 4 tot 5 mm extra in acht en teken de breedte af op de plank. Zaag de plank af met een decoupeerzaag. Klik tot slot de plank in de lange zijde van de één na laatste rij en herhaal de stappen tot de ruimte voltooid is. Tik telkens de korte zijde aan voordat je met de volgende strook begint.

Voordelen van Floorinq klik PVC vloeren

Slijtvast

Alle click PVC vloeren zijn slijtvast en voorzien van een beschermende toplaag. Hierdoor is de vloer krasbestendig en zijn ze steviger dan plak PVC, laminaat of een ander type vloer.

IXPE-ondervloer

Elke PVC klik laminaat plank is voorzien van een geïntegreerde ondervloer. Deze filter oneffenheden van 1 tot 2 mm en maakt een extra ondervloer overbodig.

Klik & klaar

Dankzij het gepatenteerde Unilin kliksysteem is een klik PVC vloer leggen een peulenschil. Hier is geen lijm voor nodig. Het kliksysteem maakt het overbodig om je nieuwe vloer door een specialist te laten leggen.

Grote oppervlaktes

In tegenstelling tot laminaat, kan een Floorinq click PVC vloer in grote oppervlaktes van 100 – 200 m² aan vloer gelegd worden.

IJzersterk

Een click PVC vloer van Floorinq heeft een enorm lange levensduur en zijn kras-, water- en vlekbestendig.
Wij bieden tot 25 jaar garantie op residentieel gebruik en daarnaast zijn alle vloeren 100% recyclebaar.

Bekijk deze pagina voor nog veel meer voordelen van een click pvc vloer van Floorinq.

Advies nodig? Kom langs in onze showroom!

Kom je er niet uit, heb je advies nodig of ben je benieuwd naar ons ruime assortiment aan PVC vloeren? Kom langs bij onze showroom in Nuenen (vlakbij Eindhoven). Wij hebben jouw nieuwe PVC vloer! We hebben enkel verkooppersoneel voor je beschikbaar op afspraak. Een afspraak kun je hier maken!

Visgraat PVC vloer leggen

Een visgraat pvc vloer leggen is net wat anders dan het leggen van een standaard of XL click PVC vloer. Bekijk hier de instructies van een visgraat pvc vloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt!

De korting is toegepast. Je zult het zien wanneer je afrekent.

Er is een probleem opgetreden

Helaas kan deze korting niet worden toegepast op je winkelwagen.

Deel