4 Manieren om je klik pvc vloer te onderhouden

Eén van de grote voordelen van een klik pvc vloer is dat het makkelijk te onderhouden en schoonmaken is. Toch is het belangrijk dat je jouw klik pvc vloer op de juiste manier reinigt en onderhoudt, om zo het maximale uit je vloer te halen en de langste levensduur te garanderen. Wij geven je graag 4 manieren om je klik pvc vloer te onderhouden.

1. Voorkomen is beter dan genezen

Een goede kwaliteit PVC kliklaminaat is voorzien van een slijtlaag en is kras- en vlekbestendig. Na jarenlange ervaring raden we je dan ook aan om voor een vloer te kiezen met deze eigenschappen. Goedkoop is duurkoop. Toch zijn er ook een aantal praktische tips waar jij extra voor kunt zorgen om slijtage aan je vloer te voorkomen.

Houd vuil buiten de deur met een deurmat

Meer dan 80% van al het vuil in huis komt binnen via je schoenen, concludeerde onderzoek van wereldwijde schoonmaakorganisatie ISSA. Een goede kwaliteit deurmat houdt meer vuil buiten de deur, zodat je jouw klik pvc vloer minder vaak hoeft te zuigen en dweilen. Het is misschien een schot voor open doel, maar wel een effectieve! Wil je bijna al het vuil buiten de deur houden? Doe je schoenen uit bij binnenkomst!

Plaats beschermviltjes onder tafel- en stoelpoten

Beschermviltjes zijn relatief goedkoop, maar zorgen ervoor dat je meubels minder snel krassen achterlaten op de vloer. Deze viltjes zullen relatief snel slijten door het verschuiven van je meubels, dus vervang ze regelmatig.

2. Minimaal wekelijks stofzuigen

Zuig meegekomen stof-, zand- en vuilresten regelmatig op. Zo voorkom je dat je vuil ‘in de vloer loopt’. Met name zand kan verrassend scherp zijn en je vloer sneller bekrassen. Afhankelijk van de grootte van je huishouden en je leefstijl, raden we je aan om de vloer minimaal wekelijks te zuigen. Zorg wel dat de borstel en de wieltjes van je stofzuiger goed rollen en zelf geen krassen achterlaten!

3. Dweil regelmatig, maar let op met schoonmaakmiddelen

Het kan geen kwaad om je vloer regelmatig te dweilen, met name nadat je de vloer met een stofzuiger hebt schoongemaakt. Een klik pvc vloer dweilen met voldoende water is geen probleem, want een goede kwaliteit klik pvc vloer is waterbestendig. Je bent echter waarschijnlijk gewend om met flink wat schoonmaakmiddel en heet water te reinigen, maar we raden je dit zeker niet aan. Het is niet bevorderlijk voor de levensduur van je vloer. Met enkele simpele aanpassingen, maak je de vloer net zo snel en effectief schoon.

Gebruik lauwwarm water

Klik pvc vloeren zijn onderhoudsvriendelijk en zijn met lauw tot warm water eenvoudig schoon te maken. Kokend of heet water kan de beschermlaag van je vloer aantasten, waardoor je vloer uiteindelijk sneller gaat slijten. Gebruik om diezelfde reden ook geen stoomreiniger. De hitte kan de beschermlaag van de vloer eveneens aantasten.

Gebruik geen zeep of allesreiniger

Het ruikt weliswaar lekker, maar gebruik geen groene zeep of allesreiniger om je klik pvc vloer schoon te maken. Allesreiniger en groene zeep kunnen strepen en doffe vlekken achterlaten op de vloer en de beschermende slijtlaag aantasten. Het is ook niet nodig om een speciale pvc reiniger aan te schaffen. Gebruik hooguit een klein scheutje schoonmaakazijn om hardnekkige vlekken te verwijderen.

4. Beschadigingen herstellen

Een beschadigde strook vastgelijmde plak PVC vervangen is een bijna onmogelijke klus. Maar dankzij een gepatenteerd kliksysteem kun je beschadigde planken van een klik pvc vloer wél vervangen. Een klik pvc vloer is namelijk volledig demontabel. Toch is het niet mogelijk om alleen de beschadigde plank om te wisselen en de rest van de vloer intact te laten. Je moet hiervoor de vloer tot aan de beschadiging verwijderen, de beschadigde plank verwisselen en vervolgens de vloer weer terug leggen richting de muur. Dat is even werk, maar hierdoor sluiten de naden perfect op elkaar aan en ziet je vloer er weer als nieuw uit. Weten hoe je dat het beste doet? Lees onze leginstructie voor klik pvc vloeren.

Deel